Nemeckí subdodávatelia automobiliek sú vo výbornej kondícii

23.04.2013 Celý región

Mníchov 23. apríla (TASR) - Nemeckí subdodávatelia automobiliek sú vo vynikajúcej kondícii. Agentúra DPA sa odvoláva na spoločnosť Berylls Strategy Advisors, ktorá dnes uverejnila výsledok hodnotenia 100 najväčších svetových dodávateľov autosúčiastok a autokomponentov na svete. Nemecké firmy vlani medziročne zvýšili svoj obrat o 4,3 % na 158,4 miliardy eur, pričom 100 podnikov dosiahlo spolu tržby 665 miliárd eur.

Za posledných 12 rokov sa podiel nemeckých subdodávateľov na celkovom obrate subdodávateľov odvetvia zvýšil z 15 % na 24 %. Lepší od nich sú len japonskí konkurenti. Nemecko má však najväčšieho subdodávateľa v automobilovom priemysle na svete. Je ním koncern Continental, ktorý dosiahol v roku 2012 tržby 32,7 miliardy eur.

Autori štúdie uvádzajú, že nemecké podniky sa silnejšie než konkurenti presadzujú na rastúcich trhoch východnej Európy, v Číne a Severnej Amerike. Ich úspech však súvisí aj s výsledkami nemeckých automobiliek BMW, Porsche a VW/Audi. Jan Dannenberg z Berylls dodal, že subdodávateľský sektor nemeckej ekonomiky môže ešte výdatne rásť tým, že zvýši svoju cenovú konkurencieschopnosť, prejaví väčšiu inovačnú silu a bude posilňovať svoju prítomnosť na globálnom trhu.
 

Vyberte región